Rhenen en haar Cunera

Hoe beter je in Rhenen rondkijkt,
hoe meer je ontdekt.

Achtergrond

Rhenen een belangrijke plaats.

Bewijzen over het bestaan van Cunera ontbreken nog steeds. Alle namen, plaatsen en data in de legende en latere vertellingen zijn een slag in de lucht. Maar de Cuneralegende lijkt één ding wel aan te tonen: Rhenen was tijdens de Volksverhuizingen en in de Vroege Middeleeuwen een belangrijke plaats. Zo belangrijk dat er in een volksverhaal over Rhenen een koning opduikt.

Bodemschatten

Hoe beter je in Rhenen rondkijkt, hoe meer je ontdekt.

Dat Rhenen ooit belangrijk was weten we. De bewijzen liggen voor het oprapen. Kijk eens bij De Koningstafel, daar zie je een van de grootste vroeg-middeleeuwse walburchten van ons land. Bij de Donderberg is het rijkste Merovingische grafveld (van Europa) blootgelegd. Die oude Rhenenaren hebben meer sporen van welvaart achtergelaten. Een koningsgraf op de Koerheuvel. Kostbare gouden sieraden in Achterberg. Een fortuin aan gouden en zilveren munten in Remmerden. Hoe beter je in Rhenen rondkijkt, hoe meer je ontdekt.

Rhenen

Éen ding is zeker

Tussen al dat oude goud en zilver past ook de legende over Cunera en haar koning. Wat je er ook van wilt geloven, het verhaal leert ons wel dat Rhenen al heel erg lang een fijne plek is om te wonen.