Oldtimeroptocht tijdens de Cuneradag.

Zijn te bezichtigen van 12.00 tot 13.30 op de paardenmarkt, daar vandaan rond rit door Rhenen, Achterberg.

Voorjaar 2018 wordt de auto in een feestelijke optocht met andere oldtimers uit Rhenen aan het publiek getoond. De bluswagen is in 1939 door de Rhenense brandweer aangeschaft, maar werd in de beginjaren van de oorlog door de toenmalige vrijwillige brandweer kundig gedemonteerd en op verschillende plaatsen, waaronder een hooiberg in Kesteren, verstopt. Dit om te voorkomen dat de bezetters de bluswagen zouden confisqueren voor transport naar Duitsland.

Pompwagen

De Ford heeft tot 1968 dienst gedaan in Rhenen en is daarna ingezet bij de Achterbergse brandweer. In juni vorig jaar werd een ander historisch voertuig van de Rhenense brandweer, een pompwagen uit 1885 al door burgemeester Hans van der Pas overgedragen aan de vereniging Vrijwillige Brandweer Rhenen 1924 (VBR24). Deze staat tegenwoordig goed zichtbaar te pronken op een frame in de brandweerkazerne. Direct daarna is gestart met de bluswagen. Een aantal sponsors, waaronder de Rabobank, Mol Coatings en de gemeente Rhenen hebben financieel of anderszins bijgedragen. Maar zonder de belangeloze en vrijwillige inzet van een groot deel van de Rhenense brandweerlieden was het niet mogelijk geweest de klus geklaard te krijgen. Volgens Edwin Brouwers, voorzitter van VBR24 werken ongeveer twintig (oud-)brandweerlieden aan de restauratie van de bluswagen. Originele onderdelen zijn besteld bij en geleverd door Ford Amerika. De voornamelijk houten opbouw, ooit geleverd door Remmers uit Tilburg, is weer in de oude staat gebracht, evenals de pomp en de slangen, destijds geleverd door de firma Kronenburg uit Culemborg.

Brouwers denkt dat de auto voor het einde van dit jaar klaar is. “Maar op 9 juni van het volgende jaar tonen we de auto aan het Rhenense publiek. Dat doen we met een optocht van oldtimers uit de gemeente Rhenen”. Daarvoor zoekt hij deelnemers, die beschikken over een dergelijk vervoermiddel. Brouwers: “Dat belooft een groot feest te worden, over het algemeen zijn deze voertuigen in het bezit van liefhebbers en picobello onderhouden. We trekken dan in een feestelijke optocht vanaf het museum Rondeel (ooit de brandweerkazerne, waar de Ford is binnengekomen) naar Achterberg, waar eind jaren ’70 afscheid werd genomen van de blusauto”.

Door deelnemers vanuit de gemeente Rhenen.